Informationsträff om tillfälligt boende i Ramsele

I samband med bygget av en vindkraftpark i Björkvattnet på gränsen mellan Ragunda och Sollefteå kommun vill företaget WMO Site Facility sätta upp ett tillfälligt boende med bostadsmoduler för vindkraftsarbetare intill ishallen i Ramsele. I onsdagskväll hölls ett informationsmöte på Faxen i Ramsele om planerna för det tillfälliga boendet i Ramsele.

Tidigare i vår lämnade företaget WMO Site Facility in en bygglovsansökan till Sollefteå kommun för att sätta upp ett tillfälligt boende på grusplanen intill ishallen i Ramsele under nio månader med start i sommar.

Boendet ska enligt bygglovsansökan bestå av bostadsmoduler i två plan med singelrum för maximalt 200 boende som arbetar med uppförandet av 33 vindkraftverk i Björkvattnet mellan Lungsjön och Borgvattnet på gränsen mellan Sollefteå och Ragunda kommuner.

På onsdagskvällen bjöd Sollefteå kommun in till ett informationsmöte på Faxen i Ramsele om planerna för det tillfälliga boendet. På grund av Coronarestriktioner var deltagarantalet maximerat och olika intressegrupper fick delta med begränsat antal representanter.

Medverkade gjorde bland annat representanter för företaget WMO Site Facility som berättade om hur de avser att bygga upp de tillfälliga bostadsmodulerna, GE Renewable Energy som ansvarar för bygget av vindkraftparken samt Sollefteå kommun.

WMO Site Facility berättade bland annat att intentionen är att ha det tillfälliga boendet klart i juni och att tidsplanen är att boendet ska börja avvecklas i december. Som mest kommer det att bo cirka 180 personer i det tillfälliga boendet.

  • Den mest intensiva perioden bedömer vi kommer att vara cirka sex veckor från slutet av augusti och i september, berättade Hans Henrik Wegner från WMO Site Facility.

Oro har förts fram hur Coronapandemin påverkar det tillfälliga boendet.

Via länk informerade därför Lutz Rose från GE Renewable Energy hur företaget, som ansvarar för vindkraftarbetarna hanterar från om Corona redan idag och vilka åtgärder företaget vidtar för att skydda såväl arbetare som invånare i Ramsele från smitta.

Från Sollefteå kommun medverkade bland annat kommunstyrelsens ordförande och vice ordförande Johan Andersson och Birgitta Häggkvist.

De berättade att Sollefteå kommun avser att finna en modell för att fördela delar av det arrende som kommunen får in om kommunen hyr ut mark för ett tillfälligt boende bredvid ishallen i Ramsele till föreningslivet i Ramsele.