Vindkommunkonferens i Åsele

14-15 mars arrangerade Åsele Näringslivsstiftelse och Vindkraftcentrum.se en stor vindkommunkonferens i Åsele för ledande kommunpolitiker och företrädare för kommunala näringslivskontor.

– Med den här konferensen har vi försökt visa de cirka 80 ”vindkraftkommuner” som finns i landet hur kommunerna kan dra nytta av etableringen av vindkraftparker genom ett aktivt näringslivsarbete, säger Calle Birgersson från Åsele Näringslivsstiftelse.

Vid konferensen medverkade representanter för bland annat Vattenfall, Garantia, Ownpower på Gotland, RI.SE, Skellefteå Kraft, Svensk Vindenergi, Vindkraftcentrum.se och vårt eget projekt ”Vindkraft – generator för hållbar utveckling”.

Fokus låg bland annat på olika affärsmodeller, Garantia och Vattenfalls pilotprojekt med hur ”vindpengen” kan användas för riskvilligt kapital, vindkraftbranschens behov av utbildningar och kompetensutveckling och hur etableringen av vindkraftparker kan ge arbetstillfällen, utveckling och tillväxt på såväl kort som lång sikt.