Sollefteå satsar på el- och energiprogrammet

Vattenkraftteknikerna Axel Eriksson och Fanny Eriksson från Uniper i samspråk med en intresserad elev på gymnasiemässan i Sollefteå.

Nu pågår förberedelserna för fullt inför nystarten av el- och energiprogrammet på Sollefteå Gymnasium. Den 14 november hölls en gymnasiemässa för elever i åk 8 och 9 där personal från Uniper var med och berättade om sitt yrke som vattenkrafttekniker.

Höstterminen 2020 nystartar El- och energiprogrammet på Sollefteå Gymnasium. Det är bland annat energibranschen som framfört önskemål om att utbildningen ska erbjudas i Sollefteå med tanke på branschens kommande rekryteringsbehov.

Det blir 16 platser på den tre-åriga gymnasieutbildningen med inriktningarna elteknik respektive energiteknik.

Redan den 1 februari nästa år ska eleverna i årskurs 9 ha gjort sina preliminära gymnasieval och nu pågår ett intensivt marknadsföringsarbete för att sprida information om el- och energiprogrammet åter kommer att finnas i Sollefteå kommuns gymnasieutbud.

  • Vi stöttar Sollefteå kommun i det här arbetet. En viktig del i vårt projektuppdrag för ”Vindkraft – generator för hållbar utveckling” är att trygga kompetensförsörjningen för energibranschen och då är relevanta gymnasieutbildningar en viktig parameter, säger Erik Löfgren från projektet.
Många högstadieeelver är intresserade av el- och energiprogrammet som nystartar i Sollefteå höstterminen 2020.

Torsdagen den 14 november arrangerade Sollefteå Gymnasium en stor gymnasiemässa för alla elever i årskurs 8 och 9 på högstadieskolorna i Sollefteå kommun.

Naturligtvis fanns el- och energiprogrammet på plats på mässan med en egen monter. I montern fanns representanter för ”Vindkraft – generator för hållbar utveckling” men även två unga vattenkrafttekniker från Uniper, Fanny Eriksson och Axel Eriksson som båda arbetar för Uniper på kraftverk i Sollefteå kommun.

Vattenkraftteknikerna Axel Eriksson och Fanny Eriksson från Uniper i Sollefteå.
  • Jag gick ut gymnasiet i juni i år och fick jobb direkt hos Uniper. Jag gick bokstavligen direkt från skolbänken till jobb och jag trivs jättebra, berättade 19-årige Axel Eriksson och fick medhåll av kollegan Fanny Eriksson.
  • Sedan jag gick färdigt utbildningen för fem år sedan har jag hunnit arbeta såväl som linjemontör på ONE Nordic som vattenkrafttekniker på Uniper. Det är ett fritt och bra yrke där man har möjlighet att växa och utvecklas, konstaterade Fanny Eriksson.