YH-utbildning till energiingenjör startar i Sollefteå

Akademi Norr och FEI har fått klartecken att starta en YH-utbildning till energiinenjör med inriktning automation. De 30 utbildningsplatserna är fördelade mellan sex orter i Norrlands inland varav fem platser i Sollefteå.

– Vi är glada att de här utbildningarna är beviljade då arbetsmarknaden har ett stort behov av efter den här typen av arbetskraft, säger Martin Bergvall, verksamhetschef på kommunalförbundet Akademi Norr som representerar 13 kommuner i Norrlands inland.

Martin Bergvall vill se många fler YH-utbildningar till inlandet framöver. Akademi Norr har siktet inställt på nästa sökomgång, juni 2021, och genomför just nu en kartläggning om vilka behov av arbetskraft som finns på arbetsmarknaden.

YH-utbildningar ska matcha arbetslivets behov. Hela nio av tio som läser en yrkeshögskoleutbildning har arbete inom ett år efter examen, visar undersökningar av MYH.

– Att vi fått beviljat utbildningar nu är en start. Men det är viktigt att vi framöver kan erbjuda ännu fler YH-utbildningar i inlandet. Vissa branscher skriker efter personal, men det saknas utbildad kompetens.

Det är Myndigheten för Yrkeshögskolan (MYH) som bestämmer vilka yrkeshögskole-utbildningar som beviljas och var i Sverige de ska förläggas. Bara en av tre ansökningar har fått grönt ljus. Men i dag kan flera kommuner i Akademi Norr fira att YH-utbildningarna Energiingenjör och Specialistsjuksköterska multisjuka äldre har fått ok att start igång till hösten 2021.

Inlandskommuner i Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland har gått samman och sökt utbildningarna, för att öka chansen att få dem beviljade. Detta tillsammans med yrkeshögskolorna FEI (Företagsekonomiska institutet) och Medlearn. Nu fördelas utbildningsplatserna mellan kommunerna.

– Det här visar på kraften att arbeta gemensamt, och söka utbildningar tillsammans. Det är ett framgångsrikt sätt att jobba på för mindre kommuner, säger Martin Bergvall.

Så här har utbildningsplatserna till energiingenjör fördelats med kursstart hösten 2021:

  • Dorotea, 5 platser
  • Sorsele, 5 platser
  • Vilhelmina, 5 platser
  • Arvidsjaur, 5 platser
  • Arjeplog, 5 platser
  • Sollefteå, 5 platser

Läs mer på Akademi Norrs webbplats :
akademinorr.se