Kraftjobb möter:
Benny Stenström
Vattenfall

Vad jobbar du med?

Sedan mars 2019 är jag chef för avdelning Produktionsstöd hos Vattenfall Vattenkraft. Vi jobbar i huvudsak med att stötta våra operativa produktionsenheter och våra driftcentraler när gäller allt från användning av IT-system till utveckling av standarder och rutiner. Jag har 13 medarbetare som är utspridda i nästan hela landet, från Uppsala i söder till Jokkmokk i norr. Min bas är Vattenfalls kontor på Nipanområdet i Sollefteå och därifrån kan jag sköta det mesta av mina uppgifter men det händer också att jag är iväg och besöker andra kontor/kraftverk runt om i Sverige ibland.

Hur kom du in i energibranschen?

Jag gick Natur/Teknik på gymnasiet i Sollefteå med inriktning Maskin och fortsatte med sedan med Energiteknik på Umeå Universitet så jag hade siktet inställt på ett jobb i branschen rätt tidigt. 

Kopplingen till Vattenfall fanns också med sedan länge eftersom jag sommarjobbade på Kilforsens kraftverk under många år. Från början med gräsklippning men tog mig vidare via driftteknikerjobb till att ha hand om nya sommarjobbare. 

Därför var det naturligt att söka en tjänst hos Vattenfall efter studierna och det var nära att jag hamnade i Porjus, jag var en av två kvar till tillsättningen av en traineetjänst där. Den gick dock till någon annan så jag började spana efter jobb hemma i Sollefteå istället.

Jag sökte och fick ett jobb på Energidalen i dess dåvarande form och flyttade hem. Som nyutexaminerad turnera runt och prata energieffektivisering både i Sverige och utomlands via ett projekt som organisationen jobbade med. 

Vattenfall hade kvar mina uppgifter sedan min ansökan till Porjus-jobbet och 6 månader senare hörde dom av sig om en traineetjänst i Näsåker. Jag nappade på erbjudandet och började jobba som anläggningstekniker, en tjänst där jag snabbt fick mycket ansvar och kunde utvecklas mycket. Sedan dess har jag fortsatt inom Vattenfall,  det ena uppdraget har lett till det andra och jag har haft många olika roller, bland annat anläggningsansvarig, asset manager, underhållsutvecklare/processledare och verksamhetsutvecklare.

Har du några tips till den som vill börja jobba i energibranschen i Sollefteå kommun? 

Håll koll på tjänster med flexibel arbetsort! Ingen av tjänsterna sedan traineejobbet i Näsåker har haft Sollefteå som utpekad placeringsort. Det har snarare varit så att jag har fått uppdragen och fått möjligheten att jobba med dem härifrån. 

Energibranschen är ju rätt utspridd överlag så det är sällan särskilt noga var man utgår från, många av jobben går att sköta på distans och för uppdrag som ska utföras på plats får man vara beredd att resa oavsett var man bor. 

Ett annat tips är att söka brett och vara öppen för många typer av jobb. Det är en rörlig bransch med många aktörer så steg ett är att ta sig in, sedan finns det många möjligheter att söka sig vidare. Det finns gott om företag med koppling till energi i Sollefteå så genom att bygga upp ett nätverk här öppnas ofta dörrar till nya utmaningar!