Energiföreläsning för årskurs 9 på Nipanskolan

Inför gymnasievalet besöker Energidalen varje höst högstadieskolorna i Sollefteå kommun för att prata energifrågor med elever i årskurs 9. Den här veckan har Erik Löfgren tillsammans med vattenkraftteknikern Fanny Eriksson från Uniper besökt åk 9 på Nipanskolan i Sollefteå.

– Vi har en föreläsning med rubriken ”Vägen till 100 % förnybart” där vi under en timmes tid pratar, resonerar och diskuterar med eleverna om framtidens energilösningar och hur elkonsumtionen väntas se ut när eleverna blivit vuxna, berättar Erik Löfgren, affärsutvecklare på energidalen i Sollefteå.

Under ”energilektionen” informeras eleverna även om framtida möjligheter inom kraft- och energibranschen i Sollefteå och olika utbildningsvägar dit, bland annat det nystartade El- och energiprogrammet på Sollefteå gymnasium.

För att få lite insikt i vad man kan arbeta med inom branschen är Fanny Eriksson med och träffar eleverna.

Hon bor i Junsele, har utbildat sig till servicetekniker och arbetar idag som vattenkrafttekniker i sju av Unipers vattenkraftverk i bland annat Sollefteå kommun.

– Det är ett fritt, roligt och utvecklande arbete. Den ena dagen är inte den andra lik och jag trivs väldigt bra. Det här är ett jobb som jag verkligen kan rekommendera, oavsett om du är tjej eller kille, berättar hon bland annat.